Sessies

Plenair
09:30 - 09:40

Opening door dagvoorzitter Erik Peekel

Erik Peekel

Erik Peekel is één van de meest gevraagde dagvoorzitters van Nederland. Hij voelt zich thuis in elk onderwerp en hij betrekt de deelnemers actief bij uw programma. Hij creëert direct de juiste sfeer en zorgt ervoor dat iedereen met praktische ideeën naar huis gaat.

Plenair
09:40 - 10:20

Btw actualiteiten 2017-2018

Na deze sessie bent u weer helemaal op de hoogte van alle btw-actualiteiten, de toekomst van de btw en heeft u praktisch toepasbare tips voor de laatste btw-aangifte van het jaar om toe te passen in de praktijk. De bijzonderheden ten aanzien van de laatste btw aangifte, waaronder de toepassing van de herzieningsregels en de heffing over privégebruik, worden op overzichtelijke wijze in kaart gebracht. Carola neemt u verder mee hoe u risico's kunt beperken en laat u mogelijkheden zien om btw te besparen.

 • De toekomst van de btw en de laatste btw-aangifte 2017
 • Aansluiting van de btw-actualiteiten op de dagelijkse praktijk
 • Praktijkcasussen en praktische tips

Carola van Vilsteren

Carola heeft fiscaal recht gestudeerd en is directeur van Van Vilsteren BTW advies. Zij houdt zich bezig met advisering op het gebied van btw, het in kaart brengen van btw-risico's en implementeren van btw in bedrijfsprocessen. Carola is als auteur verbonden aan cm: en spreekt regelmatig op diverse seminars en webinars.

Plenair
10:20 - 10:45

De gouden toekomst van het boekhouden

Het belang van de cijfers van een organisatie is groot en de verantwoordelijkheid voor het correct samenstellen van de cijfers ligt bij de boekhouding: een goed begin is het halve werk. De wereld verandert echter in een snel tempo en heeft impact op bijna alles om ons heen. Alle vastigheden, gebruiken en tradities gaan op de schop en dit geldt zeker ook voor de boekhouding. Boekhoudprofesssional Marinda, met tientallen jaren internationale ervaring, neemt u mee in haar visie waarom boekhouden wat haar betreft niet gaat verdwijnen, maar juist een grote(re) rol gaat spelen.

 • De evolutie en de rol en positie van boekhouden
 • Het einde van boekhouden of juist een nieuw begin?
 • Het verschil en overeenkomst tussen controlling en boekhouden

Marinda van Harskamp

Marinda van Harskamp is boekhoud professional met tientallen jaren internationale ervaring binnen het vakgebied. Als Global Finance Stream Leader bij IKEA Group is ze verantwoordelijk voor meerdere internationale projecten en opdrachten met betrekking tot het ontwerp en inrichting van de boekhoudfunctie. Naast haar vaktechnische rol is ze ook gediplomeerd trainer en coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Auteur van het boek 'Accounting Architecture Model'.

Plenair
13:15 - 14:00

Sociale zekerheid: uitdagingen en kansen

De vorming van het nieuwe kabinet verloopt op het moment erg moeizaam. Op het terrein van de sociale wetgeving liggen vele obstakels waar een antwoord op gegeven moet worden. De Wet werk en zekerheid heeft tot nu toe geleid tot onzekerheid en de markt voor ZZP'ers is vastgelopen met de wet DBA. Wat is de impact van het nieuwe regeerakkoord t.a.v. de Sociale Zekerheid en Arbeidsrecht? Van kennis naar inzicht en van onzekerheid naar kansen, met o.a.:

 • Wat houdt levenslang leren in? Hoe houden we mensen duurzaam inzetbaar?
 • Hoe verhouden privacy regels zich tot het goed managen van schadelastbeperking bij ziekte en arbeidsongeschiktheid?
 • Hoe voorkomen we UWV-loonsancties?

Marjol Nikkels

Marjol is specialist sociale zekerheid en directeur van CS Opleidingen. CS Opleidingen is in 2009 opgericht als antwoord op de vraag naar hoogwaardige praktijkopleidingen, gericht op het verkrijgen van regie op de grote geldstromen in de sociale zekerheid. Met name waar het gaat om verzuim en arbeidsongeschiktheid. Marjol staat bekend om haar grote praktische kennis van sociale wetgeving en inkomensverzekeringen. Ze geeft les, spreekt geregeld op congressen en schrijft artikelen voor vaktijdschriften. Ook heeft ze diverse boeken geschreven over haar vakgebied.

Plenair
15:30 - 16:15

Blijf in control: actualiteiten loonheffingen

De Wet DBA gaat over het beoordelen van arbeidsrelaties vanuit het perspectief van de loonheffingen. Deze wet houdt de gemoederen flink bezig. Weliswaar vindt voorlopig geen handhaving plaats; de wet is wel al in werking getreden. En de werkkostenregeling: een zeer gedetailleerde regeling en soms lastig toepasbaar. Deze regeling wordt eind 2017 vervroegd geëvalueerd. Komen er dan wijzigingen? Over de auto van de zaak: vereenvoudiging van bijtellingspercentages leidt tot grote bezwaarstroom en spoedprocedures. En wat is het antwoord van de regering op het verbod van de Hoge Raad om camerabeelden te gebruiken bij het toezicht op privégebruik auto? Peter neemt u mee in de laatste ontwikkelingen.

 • Wet DBA, ermee doorgaan of alternatieven
 • Werkkostenregeling, voordelen en knelpunten op een rij
 • Auto van de zaak, de laatste nieuwtjes

Peter Hoogstraten

Peter is landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen bij de Belastingdienst (spreekt op persoonlijke titel). Na zijn studie fiscale economie is Peter belastingadviseur geweest. Daarna is hij gaan werken voor de Belastingdienst in de (inter)nationale loonheffingenpraktijk. Nu is Peter landelijk vaktechnisch coördinator loonheffingen. Ook is hij docent bij het Register Belastingadviseurs, medewerker van Vakstudie Nieuws en spreekt hij op congressen, studiedagen en seminars. Van zijn hand verschenen boeken over de werkkostenregeling (2015) en de Wet DBA (2017).

Plenair
16:15 - 17:00

De grenzen van meetbaarheid

Cijfers domineren in onze samenleving; 'meten is weten'. Dit heeft veel goeds gebracht, maar gaat het soms niet te ver? Er wordt blind op cijfers gestuurd, statistische regels worden vergeten of data worden gebruikt voor eigen gewin. Met mooie voorbeelden laat Sanne zien waar cijfers van waarde zijn, en waar juist niet. Ze zet cijfers weer op hun plek. Niet op een voetstuk of bij het vuilnis, maar daar waar ze horen: naast de woorden.

 • Waarom laten mensen zich misleiden door statistiek?
 • Wat moet de rol zijn van cijfers in de samenleving?
 • Mooie, schokkende en grappige voorbeelden van cijfermisbruik

Sanne Blauw

Sanne Blauw (1986) is econometrist. In 2014 promoveerde ze bij de Erasmus School of Economics. Voor haar proefschrift ‘Well-to-do or doing well?’ deed ze onderzoek naar geluk, inkomensongelijkheid en vertrouwen. Ze schreef eerder artikelen voor ViceVersa, OneWorld Online, Oikocredit en haar eigen blog Out of the Blauw en schrijft op dit moment onder meer voor De Correspondent.

PE-punten

PE-punten/uren voor bezoek aan dit congres: RFM 6, SPD 6, NBA 6

Maak uw keuze:

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.